#TB: Australia-päivä ja kiinalainen uusivuosi Sydneyssä

26.1.2017 vietettiin Australia-päivää, jonka karkelointiin osallistui koko kaupunki. Suuntasin ensimmäiseksi Botanic Gardensien kautta Mrs Macquarie's Chair:iin, josta on hieno näkymä oopperatalolle ja Harbour Bridge -sillalle. Sieltä kävelin rantaa pitkin oopperatalolle, seuraten ihmisiä jotka olivat tulleet Botanic Gardensin nurmikoille piknikille. Circular Quaylla jaettiin muovisia Australian lippuja, ja nappasin siitä yhden mukaani ja hain lounasta Burger Kingista (joka Australiassa on Hungry Jack's). Täällä hittinä oli jääkokis, eli tavallaan slush-jäähilejuoma. Normaalikokiksen tai -spriten sai siis halutessaan myös jääversiona, ja ihan hauskaltahan se maistui.









Oopperatalolla järjestettiin konsertti mutta sinne vaadittiin sisäänpääsymaksu, joten lähdin vaeltamaan kohti Darling Harbouria, missä oli ilmainen yleisötapahtuma ilotulitusnäytöksineen. Matkalla mukaan tarttui Australian lipun värinen viltti/huivi, jollaista olen jo pitkään haikaillut. Tuollainen huivi on todella kätevä, koska sen päällä voi maata nurmikolla tai rannalla, sen voi kääriä ympärilleen lämmikkeeksi, käyttää peittona tai tyynynä ja se menee todella pieneen tilaan. Olen aina pitänyt Union Jack -kuosista, mutta tuo Australian lippu on hieman hillitymmän värinen. Joten olin varsin tyytyväinen ostokseeni, ja se sai kaduilla myös huomiota osakseen, kun kannoin sitä avonaisena olallani.



Saavuin Darling Harbouriin melko aikaisin, mutta se oli ihan hyvä veto sillä onnistuin saamaan istumapaikan. Loppua kohden väkeä alkoi olla kuin pipoa, ja tapahtuma kesti aika kauan joten istumapaikka oli mukava. Show koostui erilaisista videopätkistä, joita näytettiin isolta screeniltä. Monet videoista oli maahanmuuttoon liittyviä ja niissä esiteltiin Austraaliaan muuttaneita maahanmuuttajia ja heidän mielipiteitään uudesta kotimaastaan. Vuoden Australia-henkilöt myös esiteltiin ja heitä ajelutettiin hienolla veneellä ympäri satamaa. Välissä oli myös dragon boat races -kisa, joka taisi olla perinne. Alkuosa oli hieman tylsä ja puuduttava, mutta varsinaiset "bileet" alkoivat hämärän tultua. Screeniltä näytettiin tosi nerokkaasti tehty video, jossa oli miksattu eri aikakausien suosittua musiikkia. Tämä toimi hyvänä lämppärinä ja porukka lauloi ja tanssi innokkaasti musiikin mukana. Ilta huipentui ilotulitusnäytökseen, joka ylitti odotukseni täysin. Se oli todella upea! 








Kiinalaista uuttavuotta juhlistettiin Sydneyssä pitkin viikkoa, ja se oli näkyi erilaisina installaatioina ympäri kaupunkia. Kukon kuvia näkyi joka puolella ja monien kauppojen ikkunassa toivotettiin hyvää kiinalaista uuttavuotta. Varsinainen vuosi vaihtui kuitenkin 27.1., jolloin itsekin lähdin kaupungille fiilistelemään tunnelmaa. Aloitin kaupunkikierroksen Chinatownissa, jossa oli Lion Dances -näytös ja papattejakin räjäyteltiin kiinalaiseen tyyliin.  Chinatown oli pullollaan porukkaa, mutta varsinaista tunnelmaa siellä ei ollut, joten jatkoin matkaa eteenpäin.

Pari aikaisemmin ottamaani kuvaa Chinatownista


Juhlan kunniaksi jäätelöä, jota en muuten raaskinut ostaa.





Lion dances show


Kukkoa muistuttava taideteos joka oli myös rumpu.


Circular Quaylla oli installaatioita, jotka esittivät kiinalaisia horoskooppieläimiä. Ne oli hienosti tehtyjä ja valaistuja illalla. Ehdin nähdä niistä vain kuusi, koska ne oli ripoteltu aika laajalle alalle. Illan kohokohta oli ilotulitusnäytös ja oopperatalon, Circular Quayn ja Harbour Bride -sillan valaiseminen punaiseksi.



















Taaskaan en päässyt viettämään kiinalaista uuttavuotta Kiinassa, mutta ehkä sitten ensi vuonna. Kivaan juhlatunnelmaan Sydneyssäkin pääsi, ja voisin jopa väittää että tapahtumana se oli jopa varmasti hienompi kuin missään Kiinan suurkaupungissa, jotka tuppaavat autioitumaan uudenvuoden aikaan. Ainakin siihen oli panostettu, mikä yllätti minut positiivisesti! Mukavaa lievitystä silloiselle Kiina- koti-ikävälle.

You Might Also Like

0 kommenttia

Flickr Images