Ihana Dubai: vinkit budjettimatkailuun


Dubai tunnetaan kalliina matkakohteena, mutta yllättäen sillä oli paljon tarjottavaa myös meille köyhille opiskelijoille. Alle olen koonnut muutamia vinkkejä budjettimatkailuun Dubaissa:

Varaa ajoissa!
Ostimme lennot Dubaihin jo viime vuoden puolella ja silloin saimme Norwegianin suorat lennot himpun verran alle 200 euron per naama. Varasimme samaan syssyyn hostellinkin. Halpoja hostelleja ei Dubaissa ole montaa, mutta me onnistuimme varaamaan yöpymisemme BackPacker 16 -hostellista, jossa koko viikon majoitus kustansi noin 70 euroa per henkilö. Hostellilla oli jopa ilmainen aamiainen, kattouima-allas ja kuntosali, joten sanoisin sen hinta-laatusuhdetta erittäin hyväksi! Varaamisessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä norskin hinnatkin nousevat mitä lähempänä matkaa lennot varaat.



Käytä julkisia!
Metro on Dubaissa helpoin kulkuväline. Se on myös todella halpa; maksoimme viikon rajattomasta julkisten kulkuvälineiden käytöstä noin 20 €. Kannattaa siis ostaa nol-kortti, jolle ladataan niin sanotusti "kautta". Silloin lippua vain näytetään lukulaitteelle, eikä kortilta veloiteta matkoista erikseen. Sama kortti käy myös busseissa ja Dubai Marinan ratikassa ja sillä voi maksaa myös joissain kioskeissa. Bussit ovat hyvä kulkuväline täydentämään metroa, jolla ei pääse lainkaan esim. Jumeirah Beachille. Kaikkialle ei julkisilla pääse - silloin voi hyödyntää Dubain budjettimatkailijan kukkarollekin sopivia takseja. Lähtömaksu on päivällä 5 dirhamia, eli noin euron.


Al Fahidi ja Dubai Museum
Hyvän startin Dubaihin saa kun suuntaa Al Fahidin vanhaan kaupunginosaan. Pääset tutustumaan arabialaiseen arkkitehtuuriin, kauniisiin rakennuksiin ja niiden sisäpihoihin, sekä muutamiin pikkumuseoihin - ja tämä kaikki täysin maksutta! Pieni, 3 dirhamin sisäänpääsymaksu takaa pääsyn Dubai Museumiin, jossa on todella hienosti ja kompaktisti selitetty Dubain historia ja kulttuuri. Sisällä saa myös mukavan pienen breikin auringonpaahteesta. Museosta matkaa voi vielä jatkaa Bur Dubai Grand Mosquen takaa Textile Souqiin ja sitä kautta Bur Dubain abra-asemalle. Abrat ovat vanhanmallisia lauttoja, joilla pääsee muun muassa Deiraan. Itse emme testanneet, mutta tämäkin on oletettavasti melko halpaa huvia, ja jälleen kerran taatusti aito tapa tutustua paikalliseen menoon.

























Halvat tuliaiset
Vaikka souqit ovat Dubaissa nähtävyytenä mielenkiintoisia, halvimpien käyttötavaroiden ja tuliaisten perässä kannattaa suunnata kauppoihin, joissa kaikki maksaa 10 dirhamia tai vähemmän. Näitä löytyi ainakin Deirasta ja Al Fahidi -aseman vieressä, ja tunnetuin ketju taisi olla Day to Day. Jos kuitenkin haluaa souqissa jotain ostaa, on tinkiminen lähes välttämätöntä. Meille tarjottiin Textile souqissa päähuiveja, ja kiinnostuksen vuoksi kysyin hintaa. Alkuhinta taisi olla jotain 250 dirhamin paikkeilla, josta lopulta päädyimme 30 dirhamiin, mutta siltikin jäi huivit ostamatta. Tinkimiskulttuuri vaikutti kuitenkin hyvin samanlaiselta kuin Kiinassa, ei kannata esittää liian kiinnostunutta, ja ennen ostopäätöksen tekoa kaupasta kannattaa (yrittää) poistua ainakin kerran.

Kuva: daytoday.ae
Tunnelmia Deirasta, Gold & Spice Souqeista















Jumeirah Mosque
Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding järjestää Jumeirah-moskeijassa päivittäin tutustumiskierroksia, joihin sisäänpääsy on 25 dirhamia. Alkuun saa nauttia paikallista kahvia, taateleita ja lettuja siirapin kera, jonka jälkeen oppaan johdolla lähdetään tutustumaan moskeijaan. Pukeutumisessa pitää varautua pitkiin hihoihin ja lahkeisiin tai helmaan. Päälleen saa halutessaan myös mustan kaavun tai vastaavasti miehille valkoisen kaavun. Päähuivi on pakollinen, mutta senkin voi lainata paikan päältä. Opaskierros kesti noin tunnin, jonka aikana brittiläinen opas kertoi yleisesti islaminuskosta ja lopuksi sai esittää kysymyksiä. Kierros oli erittäin informatiivinen ja itse koin saaneeni siitä todella paljon irti.






Paljain jaloin moskeijaan!




Opas demonstroi pyynnöstä burkhaa


Ilmaiset näkymät
Jos Burj Khalifan näköalatasanne tuntuu sinullekin turhan kalliilta hissikyydiltä, löytää Dubaista halvempiakin näköalapaikkoja. Itse vietimme viimeisen iltamme Four Points by Sheratonin kattoterassilla, Level 43 Sky Loungessa, josta oli upea näköala niin Burj Khalifalle kuin Burj Al Arabillekin. Istumapaikan saadakseen, kannattaa paikalle suunnata hyvissä ajoin ennen auringonlaskua. Jotta saa pöydän, baarista pitää tilata jotain, mutta auringonlaskun aikaan on happy hour, joka kannattaa hyödyntää. Sisäänpääsy on ilmainen, ja terassilla saa istuskella niin pitkään kuin haluaa.









Burj Khalifa fountain & light show, Dubai Mall 
Burj Khalifaa voi sitä paitsi ihailla myös ulkopuolelta, ja parhaiten sen voi tehdä Dubai Mallin Fountain parkista, jossa iltaisin näytetään useaan otteeseen suihkulähde- ja valoshow't. Maaliskuun loppuun asti esitetään lyhennelmä uudenvuoden 2018 valoshow'sta. Tämäkin spektaakkeli tarjoillaan täysin ilmaiseksi, ja sen jälkeen voi mennä vielä nauttimaan Dubai Mallin tarjonnasta. Jos luksusshoppailu ei sovi kukkarollesi, voit vaikka seurata haikalojen uintia jättiakvaarioissa tai katsella paikallisia ihmisiä (jotka muuten kaikki norkoilevat kauppakeskuksissa).









Ladies Night
Monille saattaa tulla yllätyksenä, että Dubaista ei saa alkoholia juuri mistään. Anniskeluoikeudet löytyvät vain hienoilta ravintoloilta ja alkoholien hinnat pyörivät Suomen vastaavissa. Alkoholiturismimatkalle Dubaihin ei siis kannata suunnata. Yllätykseksi Dubaissa on kuitenkin vahvassa minulle Kiinasta tuttu Ladies Night -kulttuuri, joissa naiset voivat kävellä baariin sisään ja juoda ilmaista viinaa, niin uskomattomalta kuin se suomalaisesta kuulostaakin. Eri ladies nighteista löytyy paljon tietoa netistä ja itse valikoimme meille mieluisimmat pippalot lentokentältä mukaamme nappaamasta Timeout Dubai -lehdestä. Menimme lopulta The Penthouse -nimisen terassin karkeloihin, koska sinne ei ollut pukukoodia, se oli melko lähellä meidän hostellia ja sieltä oli kaupungin parhaat näkymät Dubai Marinaan. Saimme kolme juomalipuketta, joilla saimme kolme ilmaista juomaa. Baari oli valmistellut juomalistan josta juomansa voi valita, ja tarjolla kuohuvaa, viiniä, cocktaileja ja mocktaileja.





Barasti Beach Resort
Barastin kaltaisia ilmaisia rantaklubeja saattaa olla muitakin, mutta täällä me kävimme, joten kerron siitä. Beach resort on siis yksityinen rannanpätkä Palm Jumeirahin kupeessa, mistä löytyy kaikki tarvittavat fasiliteetit; aurinkotuoleja, uima-allas, baareja ja ravintoloita, jopa pyyhkeenvuokrausta. Sisäänpääsy on täysin ilmainen, mutta mukaan ei saa ottaa ollenkaan omia juomia tai ruokaa (laukut tarkistetaan portilla), ja paikan päällä kaikki maksaa hunajaa. Parin tunnin auringonottoon Barasti oli kuitenkin ihan mahtava, itse kun ainakin löhöilen mielummin aurinkotuolissa kuin hiekalla. Paikalle kannattaa tulla aikaisin aamulla, jotta saa sängyn tai tuolin varattua itselleen. Vastaavasti Barastiin voi tulla myös illalla, jolloin siellä järjestetään Pool partyja. Ja Barastissakin oli muuten ladies night, muistaakseni tiistaisin!














Paikallisten ruokapaikat
Dubai on tunnettu kalliista hintatasostaan, eikä syyttä. Ruoka suurimmassa osasta ravintoloita on Suomen hinnoissa, johtuen yleisestä korkeasta hintatasosta mutta myös siitä, että lähes kaikki on tuontitavaraa. Halvat ruokapaikat olivat kiven alla, mutta kansainvälisten pikaruokaloiden lisäksi edullisen ruoan perässä kannattaa suunnata vanhempiin kaupunginosiin, kuten Bur Dubaihin ja Deiraan. Muun muassa kebab ja falafel ovat suhteessa edullisia herkkuja. Dubaissa yleisin markettiketju tuntui olevan Carrefour, tai ainakin niitä oli joka nurkalla. Esim. noin viiden euron sushiboxista ja parin euron hedelmäsalaatista sai hyvän ja maittavan lounaan, jonka nautimme Dubai Marinassa. People (& yacht) watching on ilmainen ajanviete, jonka saat joen varrella kaupan päälle! Aiemmin mainitsemani Timeout Dubai -lehti kannattaa napata lentokentältä siksikin mukaan, että siihen on listattu ruokapaikkoja niiden hintatason mukaan, ja tiedot on varmasti ajankohtaisia koska lehti julkaistaan kuukausittain.


Paikallista sapuskaa, naan-leipä tuli kaupan päälle.
Thai-lounas fiinissä ravintolassa kustansi noin 20 € per henkilö.

Global Village
Global Villagea meille suositteli Oceans Travelin kuljettajamme, joka ajoi meidät aavikolle kameliratsastukseen (tästä tulossa vielä erikseen oma postauksensa). Pienellä googletuksella selvisi, että sisäänpääsy on vain 15 dirhamia. Porttien sisäpuolella odottaa uniikki minimatka ympäri maailman, sillä kaikki rakennukset on tehty joko pienoismalleiksi maailman päänähtävyyksistä tai muuten vain edustamaan tiettyä maata tai kulttuuria. Ja jotta paikallisetkin viihtyisivät, koko kompleksi on tietysti yksi iso, valtava basaari/outlet mall, josta pystyy ostamaan ihan mitä vain ihminen ikinä halajaa. Myös ruokaa löytyi ympäri maailman ja vatsansa sai täyttää suht edullisesti niin falafelillä, paikallisilla herkuilla, kuin vaikka lobster rollilla - noin muutamia mainitakseni. Näiden huvitusten lisäksi Global Villagessa oli myös iso esiintymislava ja muutamia pienempiä, joissa esitettiin esim. monster car show'ta (lisähintaan). Global Village oli erinomainen paikka tiukalle tinkimiselle, mutta samalla myyjät ovat myös melko tuputtavia ja kaikkialla on varsin ahdasta. Paikalla oli paljon lapsiperheitä, ja toisin kuin Kiinassa, kaikki Dubaissa käyttävät lastenrattaita, jotka osaltaan edesauttavat tungoksen syntymistä. Global Villageen kannattaa ehdotomasti suunnata auringonlaskun jälkeen. Klo 22:30 aikoihin siellä oli myös ilotulitusnäytös, jonka tosin näimme harmillisesti vain taksin ikkunasta, kun emme tajunneet jäädä sitä odottamaan. Global Villageen pääsee parhaiten taksilla (tosin parkkialueelle piti kierrellä ja kaarrella sekä jonottaa tovi), mutta myös paikallisbussit kulkevat Union-metroasemalta.
















Ruokakojulla oli omat jonot miehille ja naisille... kuten myös eri katsomot alla olevassa kuvassa.


Päiväretki Abu Dhabiin ja Sheikh Zayed Grand Mosqueen
Kun Dubaista tuntuu näkeminen loppuvan, on helppoa hypätä pitkänmatkan bussiin Bur Juman -asemalta ja matkata pari tuntia naapuriin ja pääkaupunkiin Abu Dhabiin. Busseja lähtee pitkin päivää ja meno-paluu maksaa 50 dirhamia. Abu Dhabi on sinänsä melko tylsä (ainakin verrattuna Dubaihin), mutta sinne kannatta matkustaa jo pelkästään nähdäkseen Sheik Zayedin valtavan moskeijan. Itse otimme bussiasemalta taksin, mutta sinne pääsee kyllä teoriassa kai paikallisbussillakin. Moskeijaan ei ole sisäänpääsymaksua ja sinne voi mennä mihin aikaan vaan päivästä. Miehille ja naisille on tietty omat sisäänkäynnit, laukut piti laittaa läpivalaisusta ja narikasta sai lainaan kaavun, joka puettiin omien vaatteiden päälle. Miehet saivat olla omissa vaatteissaan. Moskeija on valtava, eikä sen suuruutta tajua kunnolla ennen kuin sitä ihailee jättimäiseltä sisäpihalta, joka on vuorattu hohtavanvalkoisella marmorilla. Kun moskeija on nähty, voi käydä käppäilemässä Corniche Roadin rantabulevardilla samalla ihaillen Abu Dhabin kiiltäviä pilvenpiirtäjiä. Täysin ex tempore huristelimme taksilla maailman kalleimpaan hotelliin Emirates Palaceen, joka on ehdottomasti käymisen arvoinen. Sisälle pääsee vain taksin kyydissä, tai muuten täytyy tyytyä ihailemaan palatsia vartioitujen porttien takaa.





















Abu Dhabin rantaboulevardia


Sheikh Zayed (?) tervehtii.

Emirates Palace







You Might Also Like

0 kommenttia

Flickr Images