Tantan on Kiinan Tinder

Helsingin Sanomissa oli menneellä viikolla juttu deittiuupumuksesta. Siinä viitattiin deittisovellusten aiheuttamaan treffailuähkyyn, jota voi verrata jopa työuupumukseen. Koska arki on täällä välillä varsin tylsää ja paikallisiin tutustuminen perinteisin keinoin hieman hankalaa, olen itsekin sortunut pelailemaan kiinalaista deittisovellusta ihan kyllästymiseen asti. Kuten Hesarissakin sanottiin, jää tinderöinnistä yleensä käteen vain karvaita pettymyksiä, ja tottahan se on. Mutta silti, olisin monta kokemusta köyhempi, ellen olisi sovellusta lainkaan käyttänyt täällä oloni aikana!

  

Kiinassa käytetään Tantan:ia, joka siis vastaa täysin meille länsimaalaisille tutumpaa Tinderiä. Sovelluksen pääideana on siis löytää lähistöllä olevia sinkkuja. Tinder ei Kiinassa toimi kuin VPN:n voimalla, mutta ei se mitään. Tantan on mielestäni jopa parempi sovellus! Vaikka oma kiinalainen "rakkauselämäni" ei ole ottanut tuulta alleen, olen matkan varrella tutustunut niin sovellukseen, kuin myös useaan sen käyttäjään ja kiinalaiseen deittailuun yleensäkin. Tässä muutamia havaintojani:

   

Tantanissa miesten kuvissa trendejä tuntuvat olevan raha ja sen esitteleminen, kalliit brändit ja merkit, autot, maskit (mikä järki ottaa itsestään profiilikuva hengitysmaski päässä?), kissat ja koirat, parranajo, keskisormen näyttäminen sekä kaverikuvat. Nimissä löytyy vaikka mitä ja hauskin tähän mennessä löytämämme on varmaankin "Tiger Sniffing A Rose Inside Me". Kiinassa kun voit valita länsimaalaisen nimesi ja ristiä itsesi miksi lystäät - nimiä on Freedomista Sufferiin ja kaikkea siltä väliltä. 

   

Siinä missä länsimaalaiset naiset eivät Kiinassa ole kovin kovassa huudossa, menee länkkärimiehillä kovaa. Komeat, vaaleatukkaiset, pitkät ja varakkaat ulkomaalaismiehet menevät kuin kuumille kiville. Kun kiinalaiset miehet usein näkevät vastuukseen jäädä kotimaahansa elättämään vanhempansa, haikailevat monet kiinalaisnaiset paremmasta elämästä ulkomailla, rikkaan ulkomaalaismiehen elättämänä. Monien länkkärimiesten profiileissa saattaakin suoraan lukea, että he etsivät "hauskanpitoa kauniiden kiinalaistyttöjen kanssa". Yök.

  

Nämä kaksi esimerkkiä edustavat kaksilahkeisia.... Fyi...

Olen miespuolisilta expat-tovereiltamme kuullut muutamia mielenkiintoisia Tantan-tarinoita kiinalaisista naisista. Ensimmäisenä saatetaan kysyä auton merkkiä, ja jos naisella on hakusessa Porche mutta deitti-paralla sattuukin olemaan vain mersu, on se hyväksyttävä syy naisen unmatchata mokoma vätys. Raha tuntuu puhuvan enemmän kuin muut ominaisuudet. Naisten kuvat ovat myös usein photoshopattu kännykkäsovelluksilla, joiden käyttö on täällä todella suosittua. Kiinalaiset naiset kuulemma harvoin näyttävät tavatessa edes etäisesti samalta kuin kuvissaan.


  

Melkein jokainen uusi match-keskustelu alkaa samalla litanialla: "Hei. Mistä olet kotoisin/oletko Suomesta? Mitä teet Pekingissä? Missä yliopistossa opiskelet?" Nämä kiinnostavat eniten. Yliopistoa kysytään melkein joka kerralla ja jos koulun nimen erehtyy kirjoittamaan kirjoitusmerkeillä, tulee vastaus lähes poikkeuksetta aina kiinaksi: "Wau, osaat kiinaa todella hyvin!". Ja siitä lähtien odotetaan keskustelun jatkuvan sujuvalla mandariinilla... Kai se on vähän sama kuin jos Suomessa ulkomaalainen opiskelija osaisi tavata "yliopisto" oikein. Onhan se nyt uskomatonta!  Monet kiinalaiset pojat osaavat kyllä ihan sujuvasti kirjoitella englanniksi, mutta tapaamisesta ei välttämättä tule mitään koska he ovat joko liian ujoja tapaamaan ollenkaan, tai treffeillä kumpikaan osapuoli ei ymmärrä toisiaan kielimuurin takia. Puhuttuun englantiin ei kouluissa kovin paljoa panosteta.

  

Hyvin vähän netissä tuntuu liikkuvan porukkaa tositarkoituksella. Ja Kiinassahan "tositarkoituksella" tietysti tarkoittaa "dating for marriage". Tämä on toki ihan hyvä sinänsä, jos ei tunne ihan vielä olevansa valmis sanomaan tahdon Kiinalle. Tosin se tarkoittaa yleensä sitä, että netissä liikutaankin sitten muut asiat mielessä. Jokaiselle jotain, mutta niiden jotka etsivät miestä parisuhdemielessä, kannattaa ehkä suunnata muualle. Minne? Sitä en osaa sanoa.


P.S. Jutussa käyttämäni profiilit ovat oikeita profiileja ja löytyvät sovelluksesta. Ne ovat julkisia, joten mielestäni niiden jakamisessa täällä ei ole mitään pahaa. Jos tästä nyt joku kuitenkin mielenä pahoittaa, niin ottakaa toki yhteyttä.

You Might Also Like

0 kommenttia

Flickr Images