Asiat, jotka ärsyttävät kiinalaisessa koulutusjärjestelmässä


Pari vuotta sitten Why poverty? -dokkarisarja julkaisi dokumentin Education, education. Se on melko suoraviivainen kuvaus kiinalaisesta koulutusjärjestelmästä, yliopistoista, opetusmenetelmistä, siitä miten miten opiskelijoita huijataan yksityisiin oppilaitoksiin ja kuinka ahtaalla vastavalmistuneet Kiinassa ovat. Suosittelen dokumenttia lämpimästi kaikille, ja sen voi katsoa ihan laillisesti youtubesta kokonaisuudessaan. Sen tarkoitus ei ole haukkua tai kommentoida Kiinaa, lähinnä vain osoittaa kuten asiat ovat. Kiinassa dokumenttia ei toki esitettäisi mistään hinnasta.


Näin dokkarin ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten ja se jätti sanattomaksi. Silloin en ollut vielä edes ajatellut Kiinaan vaihtoon lähtemistä, enkä tiennyt mitään Kiinan koulutusjärjestelmästä. Kaikki puheet huijauksista ja koko systeemin korruptoituneisuudesta tuntuivat uskomattomilta. Nyt täällä pari kuukautta opiskelleena voin sanoa, että dokumentti on melko pitkälti totta. Vaikka opiskelemmekin arvostetussa, valtion omistamassa yliopistossa jonne haetaan hartaasti gaokaossa (yliopistojen kansallinen pääsykoe), ei opinahjomme ole mitään verrattuna Kiinan arvostetuimpiin yliopistoihin, kuten Tsinghua ja Beida. Ärsyttävintä on, että opettajat jaksavat tästä muistutella opiskelijoille tunnilla. Aivan kuin CUEBilaisia haluttaisiin lytätä koko ajan takaisin omaan "kastiinsa", ettei vaan luultaisi itsestään liikoja. Kiinassa onkin sanonta, että liian törröttävä naula tulee naulata takaisin alas. 

Tämän päivän oppitunti käsitteli kiinalaista bisnesetikettiä. Tunnillamme on myös ulkomaalaisia masters-opiskelijoita, jotka siis suorittavat koko maisterintutkintonsa CUEBissa. Tunnin rakenne oli hyvin tuttu: powerpointin sisältö oli suoraan kopioitu netistä (tämä käy selville siitä, että se on täynnä sanoja joita opettaja ei tiedä tai ei osaa lausua, ja tarkentaviin kysymyksiin ei osata vastata), opettaja luki koko tunnin ajan suoraan powerpointista, keskustelua käytiin hyvin vähäisesti. Suurin osa kiinalaisista opiskelijoista nukkui, katsoi kännykästä ohjelmia tai otti selfieitä. Tämä on ihan hyväksyttävää käytöstä, eikä siitä rankaista. Mietin, että jos se oikeasti on näin helppoa, niin minähän voisin myös ruveta pitämään maisterin tason luentoja kiinalaisessa yliopistossa. Voisin vaikka kertoa avaruusfysiikasta ja kopioida valmiit slidet NASA:n nettisivuilta. 

Pojat pitämässä esitelmää. Ei muuta kuin lukemaan!
Vihaan tekopyhyyttä, ja välillä se saakin vereni kiehumaan ollessani kanssakäymisissä nuorempien opiskelijatovierieni kanssa. Saamme Sonjan kanssa välillä paheksuvia katseita joiltain luokkatovereiltamme, kun jätämme tunteja välistä vain siksi, että niillä käyminen tuntuu täysin turhalta. Samalla he itse istuvat tunnilla pelaten pelejä kännykällä. Säännöissä lukee että tunneilla on käytävä, joten siksi sinne mennään. Jos ei lukisi, ei siellä kävisi kukaan. Öisin kiinalaisten opiskelijoiden asuntolasta sammutetaan sähköt. Kysyin luokkalaiseltamme, miksi. Hän naurahti ja sanoi: "etkö tajua, että muuten kaikki pelaisivat koko yön pelejä läppäreillään?" No mitäs sitten!!! Nythän niitä sitten pelataan koko päivä koulussa tunneilla! Samoin asuntolassa tytöt ja pojat ovat tarkkailussa, ettei mitään luvattomuuksia päästä tekemään. Molemmat pysyvät omilla puolillaan ja tyttö- ja poikaystävät saavat korkeintaan päivisin pitää koulun kampuksella kädestä kiinni. En sano, että opiskelijaelämän pitäisi olla vain villejä orgioita yötä päivää mutta suututtaa, että yli kaksikymppisiäkin holhotaan näin tarkasti. Yritä siinä sitten kasvaa itsenäiseksi, vastuuntuntoiseksi aikuiseksi, joka osaa tehdä itsenäisiä päätöksiä elämässä. Eipä onnistu. Mutta se kai on se kommunismin henki.

Olen kysynyt kiinalaisilta luokkakavereiltani, onko heidän mielestään kivaa opiskella CUEBissa. He vastasivat, että ei ole. Alkuun se tuntui absurdilta, koska miksi kukaan haluaisi opiskella paikassa, josta ei tykkää tai jonka tasoon ei ole tyytyväinen? Itseähän varten sitä opiskellaan! Mutta nyt sen ymmärrän; täällä on tärkeämpää, että pääsee tietyistä vaiheista elämässä läpi. Tunneilla ei tarvitse opiskella, kunhan koemateriaalin pänttää ulkoa yötä päivää kuukautta ennen koepäivää. Pääsee läpi kokeista. Saa sen paperinpalan, jossa lukee mitä olet. Mitä voit elämässä tehdä. Ei sillä väliä, vaikka et oikeasti olisi oppinut koko tutkintosi aikana mitään, kunhan voit niillä todistuksillasi todistaa muille että olet pätevä.

En missään nimessä sano, että kiinalaiset opiskelijat ovat tyhmiä. Päin vastoin! Heillä olisi potentiaalia vaikka muille jakaa, jos heidän annettaisiin sitä käyttää. He ovat vain ehkä hitusen liian hyväntahtoisia ja aavistuksen laiskoja. Jos heidät kuitenkin pistää töihin, tekevät he ahkerasti ja omistautuneesti töitä. Turhauttaa, ettei heille anneta siihen mahdollisuutta.

You Might Also Like

0 kommenttia

Flickr Images