300 päivää Kiinassa!

Niin se aika vaan rientää! Jo kohta vuoden Kiinassa elelleenä mutta kohta kotiin lähtevänä on aika listata asiat joita tulen ikävöimään Kiinasta ja joita taas ei tule ikävä.

Asioita, joita tulen ikävöimään Kiinasta:


1. Suurkaupungin fiilis 
Kiinassa mikä tahansa kaupunki on suurkaupunki - on pilvenpiirtäjiä, pitkälle kehittynyt julkisten kulkuvälineiden verkosto, on kullattuja Guccin liikkeitä ja viiden tähden luksushotelleja. Sellaisia, joita Helsingissä ei ole eikä koskaan tule olemaankaan. 

Näkymä toimiston ikkunasta
2. Ilmasto 
Onhan se kivaa kun kesällä on oikeasti lämmin, ja Etelä-Kiinassa lämpö ei rajoitu vain kesään. Pekingissä on talvella kylmä mutta samalla kuiva, eikä räntää tai vettäkään sada juuri koskaan. Etelässä taas sataa enemmän, mutta sateet ovat useimmiten nopeita kuuroja, jolloin sataa ihan olan takaa ja lopun päivää on kuivaa. Etelässä joka päivä on shortsipäivä.

3. Luonto
Kiinassa on kaunis luonto. On vuoria, merta, rantoja, aavikkoa, tasankoa... You name it, they have it. Monet puut ovat suuria ja maailmaa nähneitä, romanttisiksikin niitä voisi sanoa. Kansallispuistoissa voi nähdä apinoita tai muita harvinaisia villieläimiä. Kaupungeissa on isoja puistoja, jotka on kauniita ja hyvin hoidettuja. Puistot toimivat täällä koko kansan yhteisinä olohuoneina ja niihin kokoutuu iltaisin ja viikonloppuisin paljon ihmisiä ulkoilemaan.


4. Ruoka
Kiinassa saa mitä vaan ruokaa mistä vaan, ja useimmiten se on myös hyvää ja edullista (paitsi länkkäriruoka). Perusruoka on todella halpaa ja annoskoot ovat isoja - nälkää ei Kiinassa tarvitse nähdä! Ruokakauppoja ja kioskeja on joka nurkalla, yleensä jopa oman kotitalon yhteydessä, joten ostoksille ei tarvitse lähteä kauas. Ruoan kotiintilauskin on helppoa ja nopeaa, ja voit tilata ruokaa melkein mistä tahansa ravintolasta.

5. Mobiilimaksaminen
Kiinassa selviää ihan hyvin ilman käteistä. Itsekin olen viimeiset pari viikkoa kulkenut kuusi yuania kukkarossa, koska käteistä ei vaan tarvitse juurikaan missään. Kaikkialla voi maksaa Wechatilla tai Alipaylla. Kaverillekin rahan lähettäminen onnistuu kahdessa sekunnissa. Niin kätevää!

6. Marketit ja verkkokaupat
Oletko koskaan halunnut ostaa mitään? No, silloin Kiina on sinulle sopiva paikka. Täältä nimittäin saa oikeasti ihan mitä vaan, ja jos et löydä sitä katumarketeilta, löytyy se varmasti Taobaosta, Jingdongista tai TD Mall:ista. Markkinoilla on oma tunnelmansa ja on kiva päästä tinkimään, varsinkin niillä marketeilla jotka ovat suunnattu Kiinalaisille eikä turisteille. Tällöin saat poikkeuksetta hyvän diilin ja saatatpa saada myyjät vaikuttuneiksi kiinan osaamisestasi.


7. Pikajunat ja matkustaminen
Mieti, miten kivaa olisi jos Lappiin pääsisi parissa tunnissa ja jos lippu maksaisi parikymmentä euroa. Tulisi ehkä joskus käytyä, eikö? Pekingistä pääsee pikajunalla Shanghaihin noin viidessä tunnissa ja etäisyys on sama kuin edestakainen matka Helsingistä Ouluun. Pikajunalippu maksaa noin 70 euroa. Kiinassa matkustaminen on helppoa, junat viimeisen päälle ja junaverkosto kattava. Ja kuten tuli jo mainittua, luonnon monimuotoisuus on ihailtavaa, joten jo parin tunnin päästä "kotikaupungistasi" saatat löytää ihan erilaiset maisemat.

8. Siisteys
Usko tai älä, mutta maassa jossa ihmiset roskaavat sielutta, näkyy julkisilla paikoilla kuitenkin hyvin vähän roskia missään. Miksi? Koska joka nurkalla lymyilee mummeleita jotka siivoavat jälkesi perässäsi. Myös kotiin on mahdollista tilata siivooja - kuinka monella opiskelijalla olisi tällaiseen luksukseen varaa Suomessa? Kiinassa siivoojan palkkaaminen pariksi tunniksi maksaa noin 10 €.

9. Aasia
Kiinan sisäistä matkustusta tuli jo hehkutettua, mutta mites sitten muualle matkustaminen? No problem! Viikonloppu Thaimaassa tai Taiwanissa? Check! Illaksi laukkakisoihin Hongkongiin? Check. Jos minulla olisi Shenzhenissä ollut monikertaviisumi, olisin varmaan ravannut rajan yli harva se viikko. Mutta tulihan sitä kuitenkin Kiina-vuoden aikana käytyä Hongkongin lisäksi Taiwanissa, Macaulla, Malesiassa, Singaporessa ja Australiassa. 

10. Vapaus
Tämän kohdan otsikointi on hieman ironinen ristiriita: onhan Kiina yksi maailman suljetuimmista valtioista. Tällä kohdalla tarkoitankin kuitenkin vähän erilaista vapautta, nimittäin sitä että Kiinassa voi olla juuri sitä mitä on. Todennäköisesti sinua katsotaan muutenkin kieroon koska olet ulkkari, joten mitäs siitä jos kävelet kadulla bikineissä ja muovipussi päässä. Voit vain vedota siihen että näin me hölmöt eurooppalaiset tehdään. Noloon tilanteeseen joutuminen on lähes mahdotonta. Kiinassa olen päässyt eroon kaikista ulkonäköpaineistani ja olen oppinut tykkäämään itsestäni sellaisena kuin olen. En stressaa siitä mitä minulla on päällä ja miltä näytän. Täällä näkee niin paljon outoja juttuja ja vaatevalintoja, ettet voi koskaan olla se kaikkein oudoin!



Asiat, joita ei tule ikävä:

1. Röyhkeys, itsekkyys ja (meidän mittapuulla) huonot käytöstavat
Voisinpa sanoa aika varmasti, että tämä on jokaisen Kiina-expatin listan kärjessä. Välillä kiinalaisten käytöstavat pöyristyttävät ja pistävät vihaksi. Kadulla kävellään päin, julkisissa rynnitään, jonossa etuillaan, kadulle räitään ja pissatetaan lapsia, roskat heitetään kadulle... Pahinta siinä on se, että kiinalaisille tämä on normaalia käytöstä eikä siinä ole heidän mielestään mitään pahaa. Vihaiset mulkaisut eivät siis auta.

Auton voi pysäköidä keskelle suojatietä, koska eihän se siinä ketään haittaa...
2. Tuijottaminen
Tuijottaminen, tuijottaminen... Tuntuuhan se jossain määrin kivalta saada kaduilla huomiota, mutta joka päivä, joka paikassa, koko ajan on vähän liikaa. Minua on osoiteltu sormella, minulle ollaa vihelletty ja huudeltu, pyydetty kuvaan, otettu kuvia "salaa" (harvoin sitä kovasti yritetään peitellä).... Kerran näytin keskisormea ja kuvaaja tuohtui siitä. Täällä ei yhtään osata asettua toisen ihmisen asemaan ja miettiä, miltä toisesta tuntuu. Välillä tunnen oloni eläintarhan eläimeksi. Surulliseksi tekee ajatus siitä, että tämä ei tulisi koskaan muuttumaan, vaikka asuisin täällä 50 vuotta ja puhuisin sujuvasti kiinaa. Olen aina "weiguoren" eli ulkomaalainen ja tulen aina olemaan.

3. Kutsumattomat vieraat kotona
Shenzhenissä eläessäni olen nähnyt kotonani niin jättitorakoita kuin rotankin... Etenkin subtrooppisesssa ilmastossa näiltä iljettäviltä kutsumattomilta vierailta on vaikea olla välttymättä... Varsinkin jos jaat asuntosi kiinalaisten kanssa, joiden käsitys hygieniatasosta ei ihan vastaa omaasi. On vaikea edes kuvitella, ettei Suomessa oikeasti ole asunnoissa yhtään torakkaa. Tästä saisi jokainen suomalainen olla kiitollinen!

Jättiläistorakka keittiössä
4. Soija
Tällä en tarkoita kikkomania vaan sitä jumalatonta hikeä, joka pukkaa heti kun astut ilmastoidusta huoneestasi ulos edes olohuoneen puolelle. Kesällä Kiinassa on mahdoton välttyä hikoilulta ja lämpötila on kuukausitolkulla yli 30, olit sitten pohjoisessa tai etelässä. 

5. Saasteet 
Nyt neljästi nielutulehduksen sairastaneena voin sanoa, että kyllä ne vaan vaikuttaa. Monille ei saasteista tule minkäänlaisia oireita, mutta itse olen normaalisti terve kuin pukki ja täällä olen vuoden aikana syönyt lääkkeitä enemmän kuin koko elämäni aikana. Toki tähän vaikuttaa myös erilainen bakteerikanta, mutta oikeasti niillä saasteilla on varmasti osansa asiaan! Foliohatut päähän!

6. Ihmispaljous
1.4 miljardin ihmisen kanssa menee välillä väkisinkin hermot, varsinkin jos heidän kanssaan yrität samaan aikaan matkustaa julkisilla tai käydä kaupassa tai muuten asioilla. Hämmästyttävää on se, miten näin suuren ihmismäärän maassa ei ole opittu huomaavaisemmiksi ja miten täällä puuttuu totaalisesti maalaisjärki. Kaduilla kävellään ihan miten sattuu ja madellaan keskellä tietä käsi kädessä jos huvittaa. Väliäkös sillä jos kaikki muut joutuvat väistämään. Ärystystä aiheuttavat myös "pysähtelijät", jotka varoittamatta pysähtyvät kesken kaiken ja kääntyvät ympäri niin, että perässä tulijat väkisinkin törmäävät tähän toopeen. Yleensä näillä "pysähtelijöillä" on tietenkin naama kiinni kännykän ruudussa.


Perus-iltaruuhkaa metrossa


7. Kommunikaatio-ongelmat
Se on hassua, miten vuodessa oppii selviämään omillaan ja tottuu siihen, ettei apua voi kysyä missään ja jos kysyy ja sattuu saamaan vastauksen, ei vastauksen paikkaanpitävyyteen voi luottaa. Kiinaa osaamattomana saa kokea mitä tuntuu olla lukutaidoton ja... no... koira. Kukaan ei ymmärrä mitä sanot etkä juurikaan ymmärrä mitä sinulle puhutaan.

8. Hidas netti ja Great Firewall of China
Jos on yksi asia, mikä Kiinassa saa repimään hiuksia päästä joka päivä, on hidas netti. Eikä kyseessä nyt ole mikään tavallinen hidas netti, vaan oikeasti back to the 90's - Windows 95 -tason hidas netti. Se tunne, kun laitat hiiren latauspalkin kohdalle jotta näet, lataako se yhtään. Se, kun lataat kuvia blogiin neljä tuntia tai yön yli... Ja se perkeleen VPN, joka täytyy aina laittaa päälle ennen selaimen avaamista. Ei sinne nettiin noin vain mennä! Välillä netti ei toimi ollenkaan ja siihenkin pitää tottua. Lisäksi kännykän mobiilidata on hyvin rajattu ja sitä pitää aina säästellä. Suomessa jaan kännykän netin läppäriini. Kiinassa mietin, raaskinko lähettää kaverille kuvan Wechatissa, koska se kuluttaa liikaa mobiilidataa.


9. Viidakon lait liikenteessä
Jäänkö tänään auton alle? Entäpä skootterin? Näitä mietin päivittäin kaduilla kävellessäni, ja läheltä piti -tilanteita on ollut enemmän kuin muutama. Hulluja taksikuskeja löytyy joka pitäjästä ja kaikkialla autot ovat teiden herroja; jalankulkijat väistykööt. Pyöräily on myös melko vaarallista ja Shenzhenissä siitä tekee entistä vaarallisempaa se, ettei siellä ole lainkaan pyöräteitä. Pitää siis madella joko jalkakäytävällä toopejen seassa (kts. kohta 6) tai autotiellä hullujen taksien ja bussien viuhahdellessa ohi. Vihreä valo ja suojatie ei täällä tarkoita sitä että on turvallista ylittää tie. Se vain tarkoittaa, ettet todennäköisesti tule pääsemään hengestäsi tällä kertaa.

10. Siivottomat vessat ja talot
Kaikki tietävät, että Kiinassa on suurimmilta osin reikälattiavessat. Nothing new. Länkkäreille täydellisen slaavikyykyn saavuttaminen on jostain syystä melko hankalaa ja allekirjoittanutkin myöntää pissineen nilkalleen enemmän kuin kerran (tosi kiva). Ärsyttää myös, ettei vessoissa ole ikinä paperia eikä sitä saa vetää vessasta alas. Tai jos vetää, on vessa tukossa alta aikayksikön. Jos jostain sattuu löytymään istumavessa, on se todennäköisesti sen luokan kunnossa, ettei siihen ainakaan tee mieli istua. Talotkin ovat joskus niin hurjassa kunnossa, että ainakin hajun perusteella niitä voisi erehtyä luulemaan yleisiksi vessoiksi. Ja se home! Sitä on kaikkialla.

Tyypillinen reikälattiavessa


You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Hyvä kirjoitus! Mä niin komppaan sua, mutten tossa ruoka-asiassa, sillä kiinalainen ruoka ei ole ollut mieleeni. Mutta se, että saa olla erilainen on kivaa. En välitä enää! Tosin Kiinassa on karmea ikärasismi. Siihen olen törmännyt monesti! Tuijottaminen ! Voi kiesus, että on tuijoteltu, kuvattu, naurettu päin näköä, huudeltu, näytelty törkeitä käsimerkkejä metrossa...Hieman (tämä oli kauniisti sanottu) tukevat ystävämme kävivät täällä ja voit vain kuvitella miten heitä kuvattiin tuijoteltiin ja osoiteltiin isoa pakkia. Paras oli, kun taksikuski sanoi pullealle miehelle , että ota seuraavaksi isompi taksi. Ne tavat! Ne tavat! Tervetuloa Suomeen! Mä lähden käymään Shanghaissa elokuun puolessa välissä ja viivyn kolme viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo... Haha. Niin tuttua juttua. Olen kyllä paljon pohtinut miten kova kulttuurishokki minulle iskee kun palaan Suomeen, koska jotain kiinalaisten (huonoja) tapoja olen itsekin omaksunut, esim. metroissa ryysiminen. Olen myös tottunut puhumaan ihmisistä ääneen koska eihän ne mitään ymmärrä ja joskus saatan pyörää polkiessa ääneen kirota idiootteja jotka jumittavat edessäni... :D Tai joskus huomaan että laulan tai hyräilen kadulla ääneen ilman että tiedostan asiaa.

      Poista

Flickr Images