Vinkkejä Kiinaan vaihtoon lähtijöillle

... ja miksei muillekin Kinkkilään suuntaaville! Meidän vaihto on kohta melkein lopuillaan, joten ajattelin tehdä tämmöisen vinkkipostauksen, miten täällä pärjää parhaiten ja vaihdostaan saa eniten irti. Juttu on tehty lähinnä Peking-näkökulmasta, mutta toki suurinta osaa näistä voi soveltaa myös muihin kiinalaisiin kaupunkeihin.

   

1. Reality check 
Tämä kannattaa tehdä jo vaihtoon lähtöä suunnitellessa, koto-Suomessa. Jos ennakko-odotuksesti vastaavat ylläolevaa kuvaa, varaudu siihen, että arkesi tulee suurimmilta osin näyttämään alemmalta kuvalta. Let's face it - Shanghain pilvenpiirtäjistä huolimatta Kiina on kehittyvä maa ja kaikki ei aina toimi niin kuin kotona on totuttu. Ihmiset tuntuvat välillä niin maalaisilta, että hermot menee: he räkivät, tuijottavat, kälättävät kovaan ääneen ja ovat epäkohteliaita. Mutta jos olet kuin minä ja olet loputtoman kiinnostunut kiinan kielestä ja kulttuurista, olet tulossa oikeaan paikkaan! Kaikki ei aina (ikinä) mene niin kuin strömsössä, mutta asennoidu siten, että se on osa kiinalaista kulttuuria ja kokemusta! Jos ei halua kokea mitään uutta, kannattaa ehkä jäädä kotiin tai lähteä vaikka Ruotsiin.

Chaoyang-metroaseman iltaruuhkaa: jono jatkuu kadulle asti
2. Maltti on valttia 
Kuten aiemmassa kohdassa jo vähän alustin, Kiinassa pitää varautua siihen, että kaikki ei mene aina niin kuin toivoisi. Asioiden hoitamiseen kuluu aina tuhottomasti aikaa, vaikka kyseessä olisi vain nopea käynti pankissa tai kaupassa. Kiinassa on 1,3 miljardia ihmistä ja se kannattaa pitää mielessä. Myös kaupungilla liikkumiseen kuuluu aikaa. Ei ole todellakaan itsestäänselvyys, että väkiluvultaan maailman suurimmissa kaupungeissa osattaisiin esimerkiksi jonottaa sivistyneesti tai kävellä jalkakäytävällä niin, että siinä mahtuvat muutkin kulkemaan. Kaupassa saattaa olla 10 myyjää joista yksikään ei tee mitään, ja kassat ovat kuin hidastetusta elokuvasta. Pankissa hiellä ja verellä täyttämäsi lomake saatetaan hylätä koska siinä on yksi pieni virhe. Kiukku kannattaa vain niellä ja yrittää hymyillä parhaansa mukaan. Räyhäämisellä täällä ei pääse muualle kuin ehkä jonkun kiinalaisen wechatin feediin. 


3. Verkostoidu!
Kiinalaisessa kulttuurissa yksi tärkeimmistä elementeistä on guanxi eli suhteet. Niihin kannattaa panostaa, oli kyse sitten ystävyys- tai bisnessuhteista. Kiinan kielen oppikirjastasi olet varmaan lukenut, kuinka mingpian (käyntikortti) ojennetaan oikein tutustumistilanteessa, mutta unohda sellaiset! Täällä eletään 2000-lukua ja tekniikka on edistyneempää kuin Suomessa! Kaikki Kiinassa käyttävät Wechattia,  ja jos sinulla ei sitä vielä ole, lataa se asap! Wechat ei ole vain chattisovellus vaan sen ympärillä pyörii ihan kaikki. Sanoisin, että täällä sen merkitys on jopa suurempi kuin facebookin länsimaissa. Se on kaikkien sosiaalisten medioiden fuusio ja lisäksi maksusovellus jonka kautta voi myös ostaa ja tilata palveluita jne. Ehdoton must! 

Kiinalaisiin kannattaa avoimesti tutustua. He ovat usein länkkäreitä kohtaan hieman varautuneita ja ujoja (vaikkakin kiinnostuneita), joten aloitetta voi olla turha odottaa heidän puoleltaan. Kiinalaiset ovat kuitenkin mitä ystävällisimpiä ja hauskimpia ihmisiä, joista saa varmasti luotettavia ja pitkäaikaisia ystäviä. Kannattaa kuitenkin etukäteen tutustua kiinalaiseen bisnesetikettiin, joka pitkälti pätee myös muissa ihmissuhteissa. Konfutselaiset arvot ovat juurtunut syvälle ihmisiin.

Bisnespuolella kannattaa ainakin päivitellä LinkedIniä ja liittää wechat-tili siihen. Itselleni on tarjottu töitä sitä kautta. Ihmisiä kannattaa tavata avoimin mielin myös silläkin silmällä, että joku tuntee aina jonkun joka tuntee jonkun! Piireihin on helpompi päästä jos tuntee alalta jonkun jonka kautta saa jalkansa ovenväliin. Ilman suhteita olet Kiinassa nobody!


4. Kiinalainen pankkitili ja liittymä
Kiinassa kannattaa hankkia kiinalainen pankkikortti. Täällä länsimaalaiset visa ja master käyvät yleensä vain turisteille suunnatulla alueilla, joissa hintatasokin on sitten korkeampi. Siispä kannattaa hankkia kiinalainen Union pay -kortti, jonka saa vaivattomasti pankkitilin avaamisen yhteydessä. Ensin tarvitset kuitenkin kiinalaisen puhelinliittymän.

Liittymät täällä toimivat melko eri tavalla kuin Suomessa. Ne eivät ole valtakunnallisia vaan saattavat toimia vain paikallisesti siinä kaupungissa, mistä olet liittymän hankkinut. Samoin myös asiakaspalvelu ja esimerkiksi saldon lisääminen toimivat paikallisesti,  vaikka operaattorilla olisi palvelupisteitä joka pitäjässä. Siksi liittymä kannattaa avata siinä kaupungissa, missä aikoo eniten viettää aikaa. Sen avaaminen ei ole mikään pikkujuttu, sillä liikkeessä tarkistetaan mm. liittymän avaajan passi ja allekirjoitetaan sopimus. Me saimme liittymät koulumme kautta ja maksoimme niistä kertamaksuna ¥ 200. Liittymän on tarkoitus toimia vuoden ajan. Normaalihintaiset liittymät eivät kuitenkaan ole näin halpoja, mutta tarkkaa hinta-arviota en osaa antaa. Jos netti-data loppuu kesken, voi sitä helposti ladata lisää wechatin kautta. Netistä löytämäni tietojen perusteella China Unicom toimii parhaiten ulkomaalaisissa puhelimissa, ja itse ainakin olen ollut tyytyväinen sen toimivuuteen. Lisää puhelinliittymän hankkimisesta voi lukea netistä. 

Pankkitilin voi avata missä tahansa pankissa, mutta suosittelen avaamaan sen jossain valtakunnallisessa pankissa (esim. Bank of China,  ICBC, Construction Bank of China, Bank of Communications...). Tämä samasta syystä kuin yllä mainitsin, eli pankitaan eivät Kiinassa toimi yhteistyössä eri provinssissa,  ja pekingiläisellä maksukortillasi ei välttämättä tee Shanghaissa mitään. Lisäksi wechat wallet ei välttämättä toimi pienempien pankkien korttien kanssa, varsinkin jos olet ulkomaalainen ja sinulla ei ole kiinalaista ID-korttia. Bank of China sanoi, että heillä minimi oleskeluaika Kiinassa pankkitilin avaamiseksi on vuosi, joten menin Construction Bank of Chinaan, jossa homma hoituikin melko kivuttomasti. He printtasivat valmiin, esitäytetyn lomakkeen skannattuaan passini järjestelmäänsä. Pankkitilin avaaminen on usein maksutonta tai se maksaa noin ¥ 10. Avaushetkellä tilille tulee tallettaa jonkun verran rahaa. Pankkikortin saa mukaan heti. Helpoimmalla pääsee, jos pystyy ottamaan avuksi mukaan kiinalaisen ystävän, koska pankeissa ja puhelinliittymiä myyvissä liikkeissä voi harvoin saada palvelua englanniksi.

Kun sinulla on puhelinliittymä ja pankkikortti,  on wechat walletin avaaminen helppo homma. Ja se kannattaa! Vaikka koko homma toimii kiinaksi, on sen käyttö nopeaa ja vaivatonta, kunhan siihen tottuu.


5. Netti & The great firewall of China
Kaikki varmaan tietävät, että Kiinassa netti on valtion vahvassa kontrollissa. Tämä tarkoittaa hyvästejä googlelle,  facebookille,  installe,  twitterille, youtubelle... Android-puhelimen Google play store ei luonnollisestikaan toimi, joten kannattaa olla kaukaa viisas ja ladata tarpeellisimmat sovellukset jo kotona ennen lähtöä. Näihin lukeutuvat muun muassa wechat, pleco, air quality -sovellus, metrokarttasovellus (esim. Explore beijing/shanghai jne), waygo, tantan, ctrip... Kaikkein tärkein on kuitenkin VPN. Ilman sen kummempia teknisiä selostuksia (joita netti on pullollaan) sen idea on, että pääset yhdistämään toisen maan nettiin ja sitä kautta pääset käsiksi sosiaaliseen mediaan ja googleen jne. Tarjolla on ilmaisia kuin myös maksullisia VPN-palveluita. Itse ostin ExpressVPN:ltä puolen vuoden paketin joka maksoi noin 10 €/kk, ja se on toiminut moitteettomasti niin läppärissä kuin kännykässä. Osa muista vaihtareista ja kiinalaisista käyttää ilmaisia VPN-palveluita, jotka tosin saattavat olla vähän vähemmän luotettavia. Näistä esimerkkeinä Snap VPN ja VPN master pro (saatavissa vain Apple storessa?). Tärkeintä on, että hankit VPN:n ennen Kiinaan saapumista, koska VPN-nettisivut ovat luonnollisesti blokattuja täällä.

Netin hitauteen kannattaa henkisesti valmistautua jo ennen tänne tulemista. Esimerkiksi snapchatin käyttäjät yleensä repivät hiuksia päästään netin hitaudesta johtuen. Myös käsite "unlimited data plan" eli rajaton netti on täällä päin maailmaa täysin utopiaa. Onneksi top up eli lisänetin ostaminen ei ole kovin hinnakasta.

Lukusanat käsimerkein
6. 学习汉语吧!
Kiinassa on turha odottaa saavansa mitään palvelua englanniksi. Tämä ei tarkoita etteikö täällä voisi pärjätä, ellei kiinaa osaa. Opettelemalla edes perusasiat voi kuitenkin välttyä huomattavalta määrältä harmaita hiuksia. Kiinan kieli on vaikea oppia, muttei mahdoton. Varaudu, ettei ponnistelujasi kuitenkaan välttämättä pidetä kummoisessa arvossa. Taksikuski saattaa silti heittää sinut ulos, vaikka omasta mielestäsi osasisit lausua osoitteen ihan sujuvasti. Osa innostuu ja kehuu kielitaitoasi jo kun osaat sanoa Ni hao, osa ei ymmärrä koska ei halua ymmärtää (koska olet ulkomaalainen, weiguoren). Kotiosoitetta kannattaa kantaa mukana merkeillä kirjoitetussa muodossa ja lukusanat kannattaa opetella jotta kaupassa ja muissa rahan käyttöä vaativista tilanteista selviää helpommin. Myös kiinaa puhuvat ystävät ovat kultaakin kalliimpia. Jos ystävystyt kiinalaisten kanssa, he useimmiten mielellään auttavat sinua kun tarvitset apua. Muista kuitenkin,  että täällä avunannolle odotetaan vastapalvelusta, jonka tosin voit kuitata helposti vaikka tarjoamalla kaverillesi lounaan. Älä anna ystäväsi tuntea, että käytät häntä hyväksi!

Pekingin Hotpot
7. Ruoka 
Jos olet käynyt Suomessa kiinalaisessa ravintolassa ja pidit siitä, kiva juttu. Sillä kuitenkin on hyvin vähän tekemistä oikean kiinalaisen ruoan kanssa.  Mutta ei hätää, koska kiinalainen ruoka on ihan mahtavaa! Eri provinsseissa ruoka on erilaista, mutta koko Kiinalle yhteistä on ruokakulttuurin tärkeys. 你吃了吗 tarkoittaa oletko syönyt, mutta se käy myös tervehdyksestä. Kiinalaiset syövät koko ajan ja heille hyvä ateria on pyhä asia. Kiinassa ruoka on pääosin melko tulista, joten fraasi 不要辣的 bu yao la de kannattaa opetella ulkoa. Se tarkoittaa, ettet halua tulista ruokaa. Monesti tulinen täällä nimittäin tarkoittaa oikeasti pään räjäyttävää, megalomaalisen  tulista,  kun taas 不要辣的 on se vähemmän tulinen, miellyttävämpi versio. Vaikka Kiinasta liikkuu villejä huhuja että täällä syödään koiria ja kissoja ja apinoita elävältä, saattaa se ehkä jossain Guangzhoun laitamilla olla totta, mutta perus-kiinalainen ruoka on hyvin simppeliä. Lihaa on suhteessa melko vähän, ruoka koostuu pääosin nuudeleista tai riisistä ja kasviksia käytetään paljon. Katuruoka on hyvää, mutta kannattaa pitää mielessä että öljyn ja lihan alkuperä saattaa olla hämärän peitossa. Foliohattu kannattaa kuitenkin jättää kotiin, koska liian skeptisenä menettää vain järkensä. Muista, että ihmiset asuvat täällä joka päivä ja syövät joka päivä... Ja silti ovat elossa. Lapsillakin on usein vain yksi pää ja kaksi kättä ja jalkaa.

Kiinassa ei ole tippikulttuuria, eikä ravintolassa jätetä rahaa. Muuten saatat joutua tilanteeseen, jossa tarjoilija juoksee ulos asti perässäsi,  koska luuli että unohdit rahasi. Palvelu saattaa olla hyvinkin törkeää,  mutta siitä ei kannata välittää. Se ei ole henkilökohtaista, vaan tämän maan tapa.
Tavoista puheen ollen, myös kiinalaisten kanssa illallistaminen ei ole mikään pikkujuttu. Mitä virallisempi tilaisuus, sen tärkeämmät ovat etikettisäännöt. Kavereiden kesken aterioidessa tärkein on kuitenkin se kuka maksaa laskun. Yleensä se joka kutsuu ystävät koolle, tarjoaa koko seurueelle. Vaikka illallisen tarjoaja olisi periaatteessa tiedossa jo ennen illallista, on kuitenkin kohteliasta tarjoutua maksamaan. Illan isäntä kieltäytyy tarjouksestasi ja se on osa illallis-teatteria. Sinulta saatetaan kuitenkin odottaa, että tarjoat illallisen seuraavalla kerralla (miehet eivät kuitenkaan koskaan odota että naiset tarjoavat heille). Opiskelijaporukassa yleensä kaikki maksavat omat ruokansa.


8. Ilmanlaatu
Olet ehkä kuullut, että Kiinan ilmanlaatu ei ole sieltä parhaasta päästä. Itse asiassa se on pahimmasta päästä ja sen huomaa! Pahimpina päivinä kilometrin päässä olevia rakennuksia ei näe savusumulta. Ilmanlaatua kannattaa seurata AQI-sovelluksella ja toimia sen mukaisesti: joko pysytellä sisätiloissa tai käyttää hengitysmaskia. Maskeja on tarjolla joka lähtöön, mutta suurin osa kaupassa myytävistä on täysin hyödyttömiä. Kirurginmaskit ja puuvillaiset maskit ovat yhtä tyhjän kanssa vaikka ne olisi kuinka varustettu PM 2.5 -merkinnällä. Totuus on, että tärkein ominaisuus on että maski istuu ilmatiiviisti kasvoille. Parhaat maskit ovat silikonia,  koska ne suodattavat kaiken ilman filtterin läpi. Paremman maskin saa alle ¥ 100 ja siihen kannattaa investoida. Miellyttävää maskia käyttää mielellään, eikä sitä jonkun ajan päästä enää edes huomaa kasvoilla.


9. Ostoksilla
Kiinasta löydät suunnilleen kaikki samat ostoshelvetit mitä länsimaistakin, yleensä potenssiin kaksi eli laajemmassa mittakaavassa. Perussääntö on, että länsimaiset merkit ovat täällä suuressa arvossa ja siksi usein kalliimpia kuin Euroopassa. Kiinalaisia ostospaikkoja voi olla vaikeampi löytää, varsinkin kuin nykyään suurin osa kiinalaisista shoppailee netissä (taobao).

Kiinassa tinkimiskulttuuri on vahvasti läsnä ja sitä voi kokeilla lähes kaikissa tilanteissa - yrittänyttä ei laiteta! Joissain paikoissa tinkimistä jopa odotetaan ja se on osa kaupankäyntiä. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi pikkukaupat, tavaramarketit, turisteille tarkoitetut matkamuistokojut jne. Ruoasta harvoin tingitään. Tinkimistä kannattaa harjoitella, koska muuten tulee helposti huijatuksi. Myyjät osaavat hommansa ja yrittävät puristaa jokaisen ylimääräisen kuain länkkäri-parasta. Sinun tarkoituksesi on tehdä myyjälle sama! Pääsäännöt ovat: älä koskaan osta ensimmäisestä kojusta,  vertaile hintoja, aloita tarjoamalla noin 1/3 alkuperäishinnasta, äläkä nosta hintaa liian nopeasti, ja kaupan sinetöimiseksi kävele pois. Jos hintasi oli sopiva, jää myyjä huutelemaan perääsi. Jos  tarjosit liian vähän, ei myyjä vaivaudu perääsi. Muista, että kaikkea saa kaikkialta ja mikään ei ole uniikkia, vaikka myyjä kuinka yrittäisi sinulle sitä vakuutella. Yleensä samat roinaa on myynnissä kaikilla marketeilla, tai viimeistään netissä.

Huijareita ja huijauksia liikuu eniten turistien suosimilla alueilla.
10. Älä tule huijatuksi! Turvallisuus
Vaikka Kiina on (ainakin omasta mielestäni) yksi turvallisimmista maista länsimaalaisen reissata, on täälläkin omat nyanssinsa, jotka kannattaa ottaa huomioon. Kirjoitin jo aiemmin parin vuoden takaisesta huijauksesta, jonka kohteeksi jouduin. Kiinassa huijatuksi tuleminen on helppoa, sillä huijarit tekevät sitä työkseen ja ovat ammattilaisia. Kyynisinkin matkaaja saattaa sortua tähän ansaan, jos ei tunne Kiinaa tarpeeksi hyvin. Kiinassa kannattaa ottaa vähän eri asenne kuin Suomessa tai länsimaissa: suhtaudu varauksella aina, jos sinua yritetään lähestyä ja etenkin jos lähestyjä puhuu sujuvaa englantia. Älä usko mitään, mitä sinulle sanotaan, älä lähde kenenkään vieraan matkaan. Älä matkusta pimeällä taksilla ellei se ole välttämätöntä. Siinäkin tilanteessa sovi hinnasta kuskin kanssa etukäteen. Jos joudut ikinä ongelmiin, uhkaile poliisilla. Kiinalaisille on asetettu paljon rankemmat sanktiot ulkomaalaisia kohtaan tehdyistä rikoksista, joten he eivät tietenkään halua jäädä kiinni. Joskus on kuitenkin fiksumpaa maksaa kuin joutua ongelmiin, varsinkin jos kyseessä on pikkusumma. Pääasiassa Kiinassa voi kuitenkin oleskella rauhassa, taskuvarkaita ei tarvitse pelätä sen enempää kuin Suomessakaan, julkisilla liikkuminen on turvallista, kuten myös pimeällä ja yksin kaupungilla liikkuminen. 

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää yöelämässä, jossa liikkuu paljon väärennettyä alkoholia eli feikkiviinaa. Monilla clubeilla juomat ovat halpoja tai jopa ilmaisia, mutta siitä ei kannata villiintyä liiaksi. Feikkiviina on todella petollista ja se vie muistin yllättäen. Se toimii yhtä petollisesti kuin tyrmäystipat, joten se kannattaa oikeasti ottaa vakavasti! Turvallisin alkoholi juoda on olut, koska se on kuulemma vaikein alkoholi väärentää.


11. Liikenteessä
Liikenne Kiinassa on ihan hullua ja se kannattaa ottaa vakavasti.  Lapsuudessa opittu mantra "katso ensin oikealle, sitten vasemmalle ja vielä kerran oikealle" on oikeasti ihan kätsy muistisääntö jos ei halua tulla auton tai mopon yliajamaksi. Ajamisesta täällä on turha edes haaveilla, eikä se olisi suomalaisella ajokortilla edes mahdollista. Onneksi taksit on halpoja ja niitä löytyy joka kolkasta melkein jokaiseen vuorokauden aikaan. Varaudu kuitenkin siihen, että taksi ei välttämättä osaa suunnistaa oikeaan paikkaan, tai vaihtoehtoisesti kierrättää sinua ympäri kaupunkia vedättääkseen vähän lisärahaa! Karttasovelluksesta on hyvä samalla seurata mihin ollaan matkalla. Taksit saattavat myös kieltäytyä ottamasta länkkäreitä kyytiin, mutta siihen ei auta muu kuin tyytyä kohtaloonsa ja odottaa seuraavaa. Täällä suuressa suosiossa ovat myös uber ja sen kiinalainen versio didi, joiden käyttöön kuitenkin vaaditaan kiinan suullista osaamista. 

Julkinen liikenne isoissa kaupungeissa toimii hyvin ja metrolla kulkeminen on helppoa. Yöaikaan ei ole metroliikennettä, joten silloin tulee varautua takseihin. Isoissa kaupungeissa kannattaa aina varautua ruuhkan ja siihen, että paikasta toiseen siirtymiseen menee tuhottomasti aikaa. Joskus nopein tapa liikkua on kävellä. Myös kaupunkipyöriä on ainakin Pekingissä tarjolla laajalti, halpaan hintaan.

Pitkänmatkan kulkuvälineisiin yleensä kannattaa ostaa liput etukäteen ja ne ovat henkilökohtaisia, joten ostamiseen vaaditaan passi. Lippuja juniin voi ostaa juna-asemalta tai hermoja säästäen, pientä palvelumaksua vastaan Ctrip-sovelluksen kautta. Junalla matkustaminen on usein nopeaa, halpaa ja mukavaa, kunhan ei matkusta hitaamman kaliiberin karjavaunuilla  (K-tunnus) jotka ovat vieläkin halvempia, mutta syystä. Lyhyemmät matkat voi taittaa halvemmin pitkänmatkanbussilla, ja busseilla pääsee aina myös niihin pitäjiin,  missä ei ole juna-asemaa. Lentäminen toimii samalla tavalla kuin missä tahansa muualla maailmassa, ja kentät ja lentokalusto on usein viimisen päälle.

Vinkkinä haluan sanoa, että älä jumitu "kotikaupunkiisi". Kiina on yksi maailman monimuotoisimmista maista, josta löytyy ihan kaikkea vuoristosta rantoihin ja aavikkoon. Junalla ja lentäen matkustaminen on halpaa, samoin majoittuminen. Älä siis jämähdä paikoillesi, vaan matkustele niin paljon kuin kukkaron nöyrit ja koulu antavat myöten.


12. Miten taistella koti-ikävää vastaan?
Kiinassa eläminen eroaa hyvin paljon Suomen oloista, ja jos ihmismassat, huono ilmanlaatu, epäsiisteys ja ihmisten huonot käytöstavat ahdistavat, voi koti-ikävä iskeä nopeasti. Kannattaa kuitenkin keskittyä positiivisiin asioihin: olet Kiinassa, saat asua miljoonakaupungissa, ympärilläsi on kulttuuria 5000 vuoden takaa, ruoka on halpaa ja hyvää, tekemistä ja näkemistä riittää ja ystäviä löytää helposti. Jos kaipaat toisten suomalaisten seuraa, kannattaa facebookissa liittyä ainakin Pekingin suomalaiset -ryhmään. Itse olen tutustunut toisiin Kiina-bloggareihin täällä ollessani, ja heidän kauttaaan päässyt mukaan tapahtumiin ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Tutustuimme muun muassa suurlähetystön harkkareihin, jotka ovat töissä tässä ihan meidän lähellä. 

Jos olet vaihdossa samanlaisessa yliopistossa kuin me, joka ei järjestä mitään ja vaihtareitakaan ei ole nimeksikään, tutustu muiden yliopistojen tarjontaan! Pekingissä esimerkiksi Wudaokoulla on paljon yliopistoja ja opiskelijarientoja. Ensimmäistä kertaa Pekingissä vieraillessani tutustuin hassun sattuman kautta ranskalaiseen poikaan, joka oli täällä harjoittelussa. Hän kävi Hutong Schoolissa kiinantunneilla, ja sen kautta järjestettiin paljon turreilu-ohjelmaa johon pääsin osallistumaan. Hutong Schoolin palvelut ovat normaalisti tietenkin maksullisia, mutta johonkin vastaavanlaiseen ryhmään kannattaa yrittää lyöttäytyä mukaan. Pääsee tapaamaan samanikäisiä nuoria ympäri maailmaa, ja ryhmäliput nähtävyyksiin eivät maksa juuri mitään. 

Kiinalaisten supermarkettien tarjonta ei aina sytytä, joten länkkäri-supermarketti voi tuntua elämän pelastukselta. Täällä Pekingissä sellainen on mm. meidän henkilökohtainen suosikki Jenny Lou's, josta olen kirjoittanut aiemminkin. Lisäksi hyväksi koettu koti-ikävän karkoittaja on Ikea. Sitä ei heti ensimmäisenä Suomessa mieltäisi turvasatamakseen, mutta täällä lohi, kanelipullat, irtokarkit ja näkkileipä saattavat nopeasti nousta ihan uuteen arvoon. 

Whatsapp ja skype toimivat Kiinassa ihan normaalisti, tosin hidas nettiyhteys saattaa välillä koetella hermoja. Missään eristyksissä täällä ei siis olla. Viva la teknologia.


13. Kannattaako Kiinaan lähteä vaihtoon?
No ehdottomasti kannattaa! 

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Hyviä ohjeita! Lisäisin vielä tuohon koti-ikäväkohtaan, että Facebookin suomalaisten lisäksi on myös Wechatissä Pekingin suomalaisten ryhmä, jossa tosin on yli 100 jäsentä, joten uudet tulokkaat joutuvat liittymään pankkitilinsä kautta (wechatinhän voi liittää omaan pankkitiliinsä ja sillä voi maksaa melkein joka paikassa).

    Lisäksi suosittelen tulemista töihin Suomi-kouluun. Siellä on koko ajan pulaa opettajista ja se on helppo yhteisö saada kontakteja muihin suomalaisiin, lisäksi se on kaikkein aktiivisin yhteisö Pekingissä suomalaisten keskuudessa. Omia lapsia ei tarvitse olla, kaikki ovat tervetulleita!

    Huima tuo huijauskokemuksesi. Minä olen kuullut vain rahanväärentäjistä ja taksikuskeista, jotka vaihtavat vääriä satasia oikeisiin. Vaikka Pekingin taksikuskeista puhutaan paljon, vain yhden huijarin olen tavannut (mittari pyöri liian nopeasti ja nähtävästi yritti saada vaihdettua rahani vääräksi). Melkein kaikki muut sata kuskiani ovat olleet ystävällisiä ja rehellisiä, jopa korjanneet jos yritän vahingossa maksaa liikaa. Työkaveriltani viillettiin laukku metrossa ja vietiin rahat, mutta se oli minusta aivan uskomaton ja poikkeuksellinen tapaus.

    Minun makuuni pekingiläinen ruoka ei ole kovin tulista, olen tottunut thaituliseen. Pekingissä tulinen tehdään usein setsuanin pippurilla ja kuivatulla chilillä, kun taas Kaakkois-Aasiassa tuoreella chilillä.

    Hyvää joulua ja kaikkea hyvää Suomeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos lisävinkeistä! Opiskelijanahan ei virallisesti saa töitä tehdä Kiinassa, mutta jos työ on vapaaehtoista, on se varmaan ihan ok. Itse olen vähän sitä kastia, että Suomeen on harvoin ikävä... Joten minulle tämä etäisyys on ihan sopiva juttu.

      Huijauksia on paljon liikkeellä mutta niistä ei kannata liikaa hermostua, pääasiallisesti Kiinassa saa liikkua rauhassa ja huoletta.

      Kiitos samoin hyvää joulua sinnekin, itse vietän sitä Taiwanissa eli Suomeen en ole suuntaamassa... :)

      Poista

Flickr Images