Viisumiasiaa


Päivitetty 22.6.2017

Kuten lupasin jo, luvassa on tiukkaa asiaa Kiinan viisumin anomisesta! Opiskeluviisumin suhteen olen vielä noviisi, joten jos tiedoissani on aukkoja tai virheitä, korjatkaa ihmeessä! Saatan itsekin tehdä tekstiin myöhemmin muutoksia, jos mieleen tulee jotain hyödyllistä lisätietoa. Olen kirjoittanut tekstin "for Dummies" -periaatteella, eli se sisältää paljon sellaisia asioita, jotka on varmasti monille ihan itsestäänselvyyksiä... Joskus on kuitenkin hyvä vääntää ihan rautalangasta! Suurin osa viisumin anomiseen liittyvästä ohjeistuksesta netissä on englanniksi, joten ehkä tästä suomenkielisestä versiosta on hyötyä jollekin, jolta ei lontoon murre suju.

Perusasioita
Suomalaisen matkustajan pitää anoa viisumia, jos tahtoo matkustaa Kiinaan. Viisumeita on eri tyyppisiä eri tarkoituksiin, esim. turismi-, työ- ja opiskeluviisumi. Turismiviisumi on ainut viisumityyppi, jota voi anoa ilman yritysten, valtion tai opinahjojen apua tai kutsua.

"Kiinalla" tarkoitan tässä tekstissä Manner-Kiinaa. Suomalaiset voivat matkustaa viisumivapaasti Hongkongiin, Macauhun ja Taiwaniin, lisäksi myös Hainanin saarelle, jos kyseessä on matkatoimiston järjestämä ryhmämatka. 

Nykyään Kiinassa voi oleskella ilman viisumia 72 tuntia transit-viisumivapauden avulla, jos siis lentää Kiinan kautta ja oleskelee maassa alle 72 tuntia. Tästä minulla ei ole omakohtaista kokemusta, ja lisää tietoa transit-viisumivapaudesta löytyy netistä (kts. linkit alla). Tässä tekstissä keskityn viisumeihin, joita anotaan Kiinassa oleskelua varten.

Anominen
Kiinan viisumi olisi hyvä anoa noin kuukausi ennen matkaa. Viisumin käsittelyaika on yleensä neljä arkipäivää, eli se tulee melko nopeasti ellei anomuksessa ole virheitä tai muita ongelmia. Viisumi anotaan Kiinan suurlähetystön konsulaatissa, joka on Helsingin Kulosaaressa. Lähelle pääsee metrolla, ja bussi nro 16 pysähtyy melkein konsulaatin edessä. Tietty autollakin voi tulla, jos sellaisen sattuu omistamaan. 

Viisumipalvelu on auki muutaman tunnin arkipäivisin, ajat kannattaa katsoa suurlähetystön nettisivuilta. Käyntiin kannattaa myös varata reilusti aikaa, sillä viisumianomuksia otetaan vastaan vain yhdellä ikkunalla, ja ruuhkaa voi olla. Viisumianomusta ei tarvitse viedä henkilökohtaisesti, mutta sitä ei voi lähettää postitse.

Viiden päivän rajaviisumin voi tietysti myös anoa rajalta, esim. Hongkongin puolelta tai Shenzhenistä. Tällöin saattaa rajalla joutua jonottamaan tuntitolkulla ja tietenkään viisumin saaminen ei (koskaan) ole varmaa, mutta muistaakseni se on hieman halvempaa kuin normi-viisumin anominen (n. 20 €). Joten puolensa siinäkin, jos kaipaa jännitystä elämään...

Suomen kansalaiset voivat anoa Kiinan viisumia myös muista maista. Tarkista konsulaatin sivulta, oletko oikeutettu anomaan viisumia kyseisessä maassa. Viisumin anomisprosessi on samanlainen kaikkialla, ja viisumin myöntämiseen menee aina neljä arkipäivää. Joissain maissa myönnetään myös express-viisumeita jonka saa hinnasta riippuen kahdessa tai kolmessa päivässä.

Kulosaaren konsulaatin sisäänkäynti kadulta
Mitä viisumia varten tarvitaan?
Kaikkia viisumeita varten tarvitsee viisumianomushakemuksen, jonka voi tulostaa mm. suurlähetystön nettisivuilta (linkki alla). Kaikkia viisumityyppejä varten käytetään samaa hakemusta. Hakemus kannattaa täyttää huolella! 
Hakemukseen täytyy liittää passikuva ja kopio passin kuvasivusta. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk viisumin anomishetkestä.  

Tarkat, viisumityyppikohtaiset vaatimukset löytyvät tietysti suurlähetystön sivuilta, mutta tässä hieman selvennettynä ne, joista minulla on henkilökohtaista kokemusta, eli turisti-, opiskelu- ja bisnesviisumi:

Turisti (L-viisumi)
Hakemuksessa on kohta, jossa kysytään matkasuunnitelmaasi (itinerary). Itinerary-kohdassa kysytään matkasuunnitelmaasi osoitetietoja myöten. Tästä ei ole varmaa tietoa, mutta lukemieni internetin keskustelupalstojen mukaan  matkasuunnitelman huolellinen täyttäminen voi helpottaa viisumin saamista, vaikka se ei olekaan välttämätöntä. Oma vinkkini tähän on: varaa hostellit peruutusmahdollisuudella vaikka booking.comista, ilmoita päivämäärät ja hostellien osoitteet matkasuunnielmaan viisumianomusta varten. Kun olet saanut viisumin, voit huoletta muuttaa suunnitelmia ja matkustuskaupunkeja Kiinassa. Kukaan ei tule perääsi kyselemään sen jälkeen, kun olet maassa tai saanut viisumin. Itse olen aina liittänyt anomuksen mukaan hostellien ja lentolippujen varausvahvistukset. Muuten anomukseen pitäisi kai liittää kutsu kiinalaiselta osapuolelta, mutta jos sellaista ei ole, niin helpommalla pääsee kun tekee, kuten yllä kerroin.

Opiskelija (X1/X2 -viisumi)
Opiskelijaviisumeita on kahta tyyppiä; X1 ja X2. Käytännössä X1 tarkoittaa yli puolen vuoden opiskelua ja X2 alle puolen vuoden opiskelua. Kumpaakin viisumia varten tarvitaan kutsu opinahjosta, johon olet menossa opiskelemaan/vaihtoon. Kutsun mukana tulee esitäytetty JW201/-202 -lomake, joka pitää allekirjoittaa. Koulusi on täyttänyt sen puolestasi niiden tietojen perusteella, jotka olet heille ilmoittanut hakiessasi kouluun. Omassa kutsussani luki, että viisumianomusta varten tulee liittää 6 passikuvaa. Tämä oli ihan kukkua, sillä itse en ainakaan tarvinnut kuin yhden kuvan. Lisäksi KAIKISTA anomukseen liitettävistä papereista tulee ottaa kopio. Alkuperäinen versio koulun lähettämästä kutsusta jää sinulle, koska tarvitset sitä vielä myöhemmin anoessasi oleskelulupaa. Se tulee kuitenkin ottaa mukaan viisumia anottaessa, jotta se voidaan todeta aidoksi, pelkkä kopio ei siis riitä!

Jossain (esim. koulun lähettämässä kutsussa tai koulun sivuilla) saattaa lukea, että viisumianomusta varten tulee tehdä terveystarkastus. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan terveystarkastus tehdään vasta Kiinan puolella oleskelulupaa varten. Viisumianomusta varten ei siis tarvita terveystarkastusta. Vakuutustodistusta ei myöskään tarvita.

Opiskeluviisumia varten anotaan Single entry-, eli yhden maahantulon oikeuttavaa viisumia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettet saa ikinä poistua maasta opiskelujesi aikana. Viisumi on periaatteessa voimassa vain siihen asti, kun anot kiinalaista oleskelulupaa. Oleskelulupa tulee anoa 30 päivää maahan saapumisesta. Kun olet saanut oleskelulupasi, oikeuttaa se matkusteluun maahan ja maasta pois. Oleskelulupa voi olla viisikin vuotta voimassa riippuen opiskelujesi pituudesta. Oleskeluluvan anomisesta enemmän alla.

Mainittakoon tässä vielä, että me Kiinaan lähtijät molemmat anoimme eri viisumeita, minä X1.stä ja Sonja X2:sta, vaikka kyseessä oli samat, alle puoli vuotta kestävät opinnot. Tästä huolimatta meille molemmille myönnettiin X1:t, joita varten tulee anoa oleskelulupaa. En siis osaa sanoa varmuudella, miten X2:n kanssa tulee menetellä. Jostain olen kuullut, ettei oleskelulupaa tarvitse anoa, jos passissa on X2-viisumi.

Bisnes (M)
Tuoreimpana viisumina anoin M-viisumia joka on siis bisneksen tekoon tarkoitettu viisumi. Se ei ole varsinainen työviisumi, mutta ainakin minun työharjoittelupaikassa laajalti käytetty. Viisumisäännöksiin ehti jo minunkin harjoitteluni aikana tulemaan monia muutoksia joiden perässä en ihan pysynyt, mutta ainakin M-viisumin myöntämistä on rajoitettu ja sitä ei tuntunut myönnettävän kuin kuukaudeksi kerrallaan (single entry). Aiemmin M-viisumi on siis ollut mahdollista saada koko vuodeksi (multi entry). Meillä tosin kävi niin, että M-viisumilla työskennelleet joutuivat poliisin nuhteluun ja heitä sakotettiin 10 000 RMB per pää, eli kovasti ei kannata kylänraiteilla huudella, jos mielii töitä tehdä M-viisumilla. Työviisumi (Z) on erikseen, mutta sitä on lähes mahdotonta saada, ainakin jos on opiskelija ja tulee vain määräaikaiseen työsuhteeseen.

M-viisumia anotaan kuten muitakin viisumeita, mutta tarvitset kiinalaiselta yritykseltä kutsukirjeen sekä työsopimuksen kaltaisen paperin, joissa lukee työsuhteen kesto. Papereissa tulee olla allekirjoitukset ja leimat. Lisäksi kutsujan tiedot tulee myös kirjoittaa viisumianomukseen. 

Oleskelun/viisumin pituus
Turismiviisumin maksimipituus on Single entry -viisumilla 3 kk ja Dual/Multiple entry -viisumilla 2 kk per maahantulo.

Viisumianomukseen tulee merkitä, kuinka moneksi päiväksi viisumia anoo. Tarkoilla päivämäärillä ei ole väliä, kunhan ilmoittaa päivän, jolloin aikaisintaan saapuu maahan. Tätä päivämäärää ei kuitenkaan merkitä passissa olevaan viisumiin. Siihen tulee vain "enter before" -päivämäärä ja maksimimäärä päiviä, jonka maassa saa oleskella. Omien kokemusteni perusteella päivien suhteen on aina oltu melko anteliaita ja suurpiirteisiä. Maassa olisi aina saanut oleskella pidempään kuin oli tarkoitus.

Viisumiin merkittyä oleskeluaikaa ei tietenkään saa ylittää, sillä se johtaa maasta karkoittamiseen ja saattaa vaikuttaa myöhemmin viisumin saamiseen. Jos viisumi on mennyt umpeen, voi uuden viisumin kuitenkin anoa esim. Hongkongin rajalta. Maasta poistumiselle ei ole aikarajaa. Tällä tarkoitan, että voit siis käytännössä käydä vain kääntymässä rajalla ja palata suoraan Manner-Kiinaan; et joudu "karantteeniin"!

Opiskelijaviisumia anoessa tulee mainita, montako päivää opiskelusi tulevat arviolta kestämään. Viisumissa päivien määrä ei tule kuitenkaan näkymään, vaan Duration of each stay -kohtaan tulee päivien määräksi 000. Viisumi onkin varsinaisesti voimassa vaan ne 30 päivää, joiden aikana sinun tulee anoa oleskelulupaa, kuten jo yllä mainitsin.

Viisumin noutaminen
Jättäessäsi viisumianomuksesi ja passisi konsulaattiin, saat pienen, vaaleanpunaisen lappusen, jota sinun tulee vartioida kuin omaa lastasi. Saat nimittäin passisi takaisin vain sitä vastaan. Lappuseen on myös merkattu noutopäivä ja -aika. Viisumin noutaminen tapahtuu toiselta ikkunalta, johon ei tarvitse ottaa vuoronumeroa. Voit vain marssia suoraan ikkunalle, jos siinä ei ole jonoa. Viisumin noutaminen on nopeampi toimenpide kuin anomuksen jättäminen.

Mitä viisumi maksaa?
Ajankohtaiset tiedot löytyvät tietysti taas jälleen kerran suurlähetystön sivuilta, mutta hiljattain käytäntö muutettiin sellaiseksi, että kaikki viisumit maksavat Suomen kansalaisille entryjen (maahantulojen) lukumäärään katsomatta aina 60 €. Hintaan ei vaikuta oleskelun pituus. Viisumi maksetaan viisumia noudettaessa, ja sen voi maksaa vain kortilla. 

Kun saat passin takaisin maksun suoritettuasi, muista vielä paikan päällä tarkistaa, että tiedot viisumissa ovat oikein.

Mitä tehdä, kun saavut maahan?
Turisti
Turistin Kiinassa tulee ilmoittautua poliisille 24 h maahan saapumisesta. Helpoin tapa on varata ainakin ensimmäiseksi yöksi hotelli tai hostelli, joka hoitaa rekisteröitymisen puolestasi. Jos kyseessä on joku perähikiän hämäräbisnes, kannattaa varmuudeksi vielä kysyä, tekevätkö he rekisteröinnin puolestasi. Yleensä kun saavut hostelliin tai hotelliin, otetaan passistasi kopio tai se skannataan suoraan koneelle. Tämä on yleensä merkki siitä, että rekisteröinti on hoidossa.

Huom! Tähän 24 tunnin säännökseen on viimeaikoina tullut tiukennuksia ja poliisi saattaa sakottaa jo päivänkin myöhästymisestä. Mikäli siis mielit asua muualla kuin hotellissa, tulee sinun ottaa selville, missä majapaikkasi lähin poliisiasema on, ja suunnata sinne. Kaupungin keskeisissä paikoissa näillä poliisilaitoksilla on yleensä ulkomaalaisille omat tiskit, joka ei tosin tarkoita että saisit englanniksi palvelua. Jos mahdollista, ainakin ensimmäisellä kerralla mukaan kannattaa ottaa vuokraisäntä tai emäntä tai joku muu kiinaa taitava.

Ensimmäistä rekisteröintiä varten tarviset tietenkin passin, passikuvan, vuokrasopimuksen, kopion vuokraisäntäsi ID-kortista, kopion oman passisi kuvasivusta ja viimeisestä sisääntuloleimasta. Lisäksi sinun tulee poliisiasemalla täyttää lomake. Jos tulet tekemään töitä, saatetaan sinulta pyytää myös työsopimus. Jos kaikki menee hyvin, hoituu homma nopeasti ja saat poliisilta todistuksen, jossa lukee kuinka kauan rekisteröintisi on voimassa (yleensä viisumin/entryn voimassaolon ajan). ÄLÄ HÄVITÄ TÄTÄ PAPERIA! Hieman syrjäisemmillä paikoilla saattaa hommaan vierähtää pidempi aika (kuten Shenzhenin Wuhessa, jossa minusta otettiin kuvat joka sivulta ja sormenjäljet joka ikisestä sormen solusta).

Muista käydä rekisteröitymässä aina kun uusit viisumisi. Joissain paikoissa sanotaan myös että rekisteröinti pitäisi uusia jokaisen entryn jälkeen, mutta tästä en osaa sanoa varmasti. Kai se on parempi tehdä liian usein kuin liian harvoin. Myöhästyneestä rekisteröinnistä tai rekisteröinnin puutteesta sakotetaan 2000 RMB ja siitä tulee joidenkin lähteiden mukaan merkintä passiin, joka voi hankaloittaa viisumin anomista myöhemmin.

Opiskelija
X1-viisumin haltijan (ehkä myös X2) tulee anoa oleskelulupaa 30 päivän sisällä maahan saapumisesta. Lupaprosessissa menee jokunen tovi joten jos haluat pelata varman päälle, älä tee niin kuin minä teen vaan tee niin kuin minä sanon: aloita prosessi heti maahan saavuttuasi, äläkä vasta kaksi viikkoa jo maassa oleskeltuasi. Täytyy myöntää, että loppupäässä tuli muutama tuskan hikikarpalo pyyhittyä otsalta, kun jätin homman taas hieman viimetinkaan. Tässä lupahakuprosessi pähkinänkuoressa:

Kun saavut koulullesi, käy rekisteröitymässä mahdollisimman nopeasti. Meidän koululla ilmoittautuminen tapahtui International Officessa, jossa piti samalla suorittaa koko lukukauden asuntolan vuokranmaksu (käteisellä, tietysti). Koulu järjesti meille kuljetuksen lääkärintarkastukseen, joka oli kansainvälisessä sairaalassa jossain Pekingin ehkä 5th ringillä (eikö niitä lähempää olisi löytynyt...?). Sairaalan asiakkaat olivat käytännöllisesti katsoen pelkästään ulkomaalaisia opiskelijoita, joten homma toimi rutiinilla. Kokeet olivat nopeita ja kivuttomia ja koko komeus oli ohi alle tunnissa (lukuunottamatta jonotusta). Meidän sairaalakäynnistä voi lukea enemmän täältä. Testit maksoivat vähän alle 400 RMB, mutta lopulta niitä ei ikinä vaadittu oleskelulupaa anottaessa. En siis tiedä, olisiko oleskeluluvan saanut ilmankin niitä, vai oliko tiedot kenties lähetetty viranomaisille sähköisessä muodossa (mitä epäilen)... Meiltä niitä ei kuitenkaan kukaan ikinä kysellyt.

Kun saat lääkärintarkastuksen tulokset, tulee koululta pyytää esitäytetty oleskelulupa-anomuskaavake, johon tarvitaan koulun edustajan allekirjoitus ja leima. Kiinan tyyliin tähän valtuutettu yksi ja ainoa henkilö on myös koulusi taatusti kiireisin henkilö, joten varaa tähän vaiheeseen ainakin muutama päivä. A4:n tulostaminen ja allekirjoittaminen voi olla yllättävän haastavaa. Esitäytettyyn lomakkeeseen sinun tulee vielä kirjoittaa pysyvä osoitteesi (Suomessa), puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi, sekä allekirjoittaa lomake. Käytä mustaa mustekynää! Olen kuullut tarinoita, joiden mukaan joidenkin hakemukset on evätty, koska muste on ollut väärän väristä... Oikeanvärisiä kyniä on tarjolla viisumianomuspaikassa, samoin kuin liimaa, jota tulet tarvitsemaan passikuvasi liimaamiseen hakemukseesi. Passikuvan tulee olla otettu valkoista taustaa vasten.

Meidän tuli Pekingissä anoa oleskelulupaa Beijing Public Security Bureau Exit&Entry Administration Service Centerissä, joka sijaitsee Lama-temppelin lähellä (Metroasema Yonghegong Lama Temple, Exit B/C, kävele itään n. 1 km). Kannattaa saapua ajoissa, sillä varsinkin lukukausien alkuun kohdistuvina aikoina kävijöitä on enemmän kuin tarpeeksi. Suuntaa Residence Permit -puolelle ja ota vuoronumero. Jonottamisessa saattaa vierähtää parikin tuntia. Kaikkien oleskelulupaa anovien tulee käydä paikan päällä passikuvassa, joka on ilmainen. Paikan päällä on tähän tarkempi ohjeistus. Osa henkilökunnasta puhui jonkun verran englantia, jos tarvitsi kysyä jotain.


Vuorosi tultua vie hakemuksesi, passisi ja passikuvasta saamasi viivakoodi (elektroniset kuvat) tiskille ja rukoile jumalia. Virkailija ei esitä kysymyksiä. Saat keltaisen lapun, joka toimii passisi korvikkeena sillä aikaa, kun oleskelulupasi on käsiteltävänä (tuskin kuitenkaan kelpaa matkustusasiakirjana). Passisi jää oleskeluluvan käsittelyn ajaksi maahantuloviranomaisten huostaan. Varaudu siis, että noin kahteen viikkoon et voi majoittua hotelliin tai matkustaa esimerkiksi junalla tai lentokoneella! Lisäksi maasta ei voi poistua, tai ainakaan paluusta ei tarvitse edes haaveilla.

Oleskeluluvan käsittely kestää noin kaksi viikkoa. Passin voi noutaa keltaista lappua vastaan. Oleskelulupa tulee ensin maksaa kassalla, jossa maksuvälineinä käyvät käteinen tai Unionpay-kortti. Meidän puolen vuoden oleskeluluvat maksoivat 400 RMB/kpl. Hinta määräytyy oleskelun pituuden mukaan. Kun olet maksanut kassalla, voit noutaa passin tiskiltä nro 19. Noutoa varten ei tarvitse ottaa vuoronumeroa. Tiedot kannattaa aina tarkistaa paikan päällä. Oleskelulupa on siis viisumin kaltainen tarra passissa. Saat oleskella maassa oleskelulupaan merkittyyn Valid until -päivään asti. Oleskelulupa toimii samalla viisumina, eli saat saapua ja poistua maasta niin monta kertaa, kuin haluat.

Bon voyage!

Hyödyllisiä linkkejä

Kaikki viisumeista! (Travel China Guide) Tällä sivulla on hirveä määrä tietoa (englanniksi) ja paljon selkeämmässä muodossa kuin suurlähetystön sivulla. Löytyy myös keskustelupalsta viisumiasioita varten.

Viisumianomushakemus (pdf, suurlähetystö)





You Might Also Like

0 kommenttia

Flickr Images